Országos Szlovák Adventi Gyermektalálkozó

Idén 2023. december 1-je és 2-a között került megrendezésre az Országos Szlovák Adventi Gyermektalálkozó Békéscsabán a szlovák iskolában az Országos Szlovák Önkormányzat a Vertigo Szlovák Színház, a Magyarországi Szlovákokért Közhasznú Alapítvány és a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium közös szervezésében. A korábbi évektől eltérően, első alkalommal két napot ölelt fel a rendezvény, összesen körülbelül 80 gyermek és 16 pedagógus vett részt a találkozón. Voltak helyi résztvevők, illetve érkeztek Budapestről, Csabacsűdről, Csömörről, Dabas-Sáriból, Galgagyörkről, Kétsopronyból, Nézsáról, Piliscsévről, Pitvarosról, Püspökhatvanból, Szarvasról, Tatabányáról és Tótkomlósról is gyerekek.

Igyekeztünk minél tartalmasabb programot összeállítani a gyereknek, szerettük volna, hogy betekintést nyerhessenek a békéscsabai iskola életébe, minél több információt szerezhessenek Békéscsaba történetéről, illetve a békéscsabai szlovákság életéről, mindezek mellett pedig megélhessék együtt advent első vasárnapjának ünnepét, megismerhessék egymást és minőségi időt tölthessenek együtt.

A program december 1-én pénteken délelőtt kezdődött, miután megérkeztek a résztvevők, elfoglalhatták szobáikat a szlovák iskola kollégiumában, majd egy közös ebédet követően a helyi iskola igazgatónője köszöntötte a megjelentenek, a köszöntő után pedig a békéscsabai iskolások készültek egy adventi zenés előadással. Az előadást követően Kiszely András, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzatának elnöke tartott egy előadást a békéscsabai szlovákok történetéről, mindennapjairól. Érdekességként molinókat és Tranosciusokat hozott a gyerekeknek, akik az előadás után megnézegethették azokat. Az előadások után csapatokra osztottuk a résztvevőket – különösen ügyelve arra, hogy egy településről érkezők ne egy csapatba kerüljenek – s kezdetét vette egy hat állomásból álló verseny. Mindegyik állomás feladatai valahogy az adventhez, illetve a szlováksághoz, szlovák nyelvhez kapcsolódtak, s minden ponton cél volt, hogy a gyerekeknek interakcióba kelljen lépniük egymással, közösen gondolkodva, közösen megoldva a feladatokat, ezzel is segítve az ismerkedést, barátkozást. Az első állomáson magukról mesélhettek, majd az adventtel kapcsolatos asszociációikra voltunk kíváncsiak, illetve, hogy szlovák órákon mit tanultak a karácsonyról. Ezt követte az állomáson egy bizalmasabb játék, a Gordiuszi-csomó, mely során a csukott szemmel összegubancolt kezeiket kellett kigobozni. A második állomáson különböző, szlovákiai látványosságokról szétvágott képeket kellett összerakniuk időre, illetve megmondani, hogy mit látnak a képen. A harmadik állomáson betűtésztából kellett időre minél több szlovák szót kirakniuk, a negyedik állomáson a magyarországi szlovákságról tett állításokról kellett eldönteniük, hogy igazak vagy hamisak, az ötödik állomáson egy, a korábbi békéscsabai előadáshoz kapcsolódó kvízt kellett kitölteniük, a hatodik állomáson pedig híres magyar slágerek szlovák fordításairól eldönteni, hogy miről lettek szlovákra fordítva. Az állomásokat helyi pedagógusok vezették, így a gyerekek velük is megismerkedhettek.

A versenyt követő uzsonna után egy kézműves foglalkozás vette kezdetét, ahol különböző képeslapokat és karácsonyfadíszeket készíthettek a gyerekek, melyeket szlovák versekkel színesíthettek. Ezt követően megvacsoráztunk, majd kihirdettük a délutáni verseny győztesét. A győztes csapat tagjai a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete által felajánlott ajándékcsomagokban részesülhettek. Az eredményhirdetést követően helyi táncosok tartottak egy esti táncházat, mely során többféle népi mozdulattal, tánccal, játékkal ismerkedhettek meg a gyerekek.

A szombati nap reggelivel indult, majd 10 órakor kezdődött az adventi ünnepség, melynek első részében Nina Eliašová, Paulik Antal, Kraszlán István és Hollerné Racskó Erzsébet meggyújtották az adventi koszorú négy gyertyáját egy-egy jókívánság kíséretében. Ezt követően a Magyarországi Szlovákokért Közhasznú Alapítvány átadta az okleveleket a tehetségprogramukban résztvevő gimnazistáknak, majd a Vertigo Szlovák Színház által szervezett gyermektábor résztvevői készültek két szlovák darabbal.

Úgy gondolom, tartalmas adventi első hétvégét tölthettünk együtt a gyerekekkel, reméljük, mindenki nagyon jól érezte magát. Ezúton is köszönjük a békéscsabai iskolának a rengeteg segítséget, melyet mind a találkozót megelőzően, mind a helyszínen nyújtottak.

Célunk 2024-ben is, az ideihez hasonlóan két naposra szervezni a rendezvényt, ezúttal viszont egy másik magyarországi szlovák településen. Reméljük jövőre is sok-sok régióból érkező gyermekkel, pedagógussal találkozhatunk majd, hogy együtt éljük át az advent örömét.